Διαδραστικός χάρτης με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO στη Θεσσαλονίκη

Σχολικό έτος: 2013-2014

Περίληψη

Χαρακτηριστικά παραδείγματα Web 2.0 εφαρμογών αποτελούν οι διαδικτυακές εφαρμογές χαρτογράφησης, οι οποίες παρέχουν ολοένα και περισσότερες δυνατότητες. Σήμερα, μία από τις πιο επιτυχημένες και δημοφιλείς διαδικτυακές εφαρμογές χαρτογράφησης είναι η Google Maps της γνωστής εταιρίας Google. Η Google, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη επιτυχία των χαρτών της, διέθεσε εντελώς δωρεάν στο κοινό την Διεπαφή Προγραμματισμού Εφαρμογής των χαρτών της Google Maps API. Το Google Maps API είναι ένα δωρεάν εργαλείο που προσφέρει σε κάποιον τη δυνατότητα να τοποθετήσει δικά του δεδομένα πάνω σε ένα χάρτη, όπως σημεία ενδιαφέροντος και φωτογραφίες και στη συνέχεια να τον ενσωματώσει στην ιστοσελίδα του.

Στην παρούσα διαθεματική σχολική δραστηριότητα - εργασία δημιουργήθηκε ένας διαδικτυακός τόπος χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει το Google Maps API, και δημιουργήθηκε ένας διαδραστικός χάρτης της Θεσσαλονίκης. Πάνω στο χάρτη τοποθετήθηκαν τα δεκαέξι μεσαιωνικά μνημεία της Θεσσαλονίκης που εντάσσονται στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τέλος, οι καταχωρήσεις εμπλουτίστηκαν με πληροφορίες και φωτογραφίες για το κάθε μνημείο.

Ο διαδικτυακός τόπος που φιλοξενεί τον χάρτη με τα μνημεία είναι διαθέσιμος στη διεύθυνση : www.hellenic-college.gr/works/unesco-monuments

Εικόνες από τον διαδικτυακό τόπο

Μνημεία UNESCO Θεσσαλονίκη Μνημεία UNESCO Θεσσαλονίκη

Το ΒιβλίοΕισήγηση στο 6ο Μαθητικό Συνέδριο ΠληροφορικήςΠαρουσίαση της δράσης